Harjoittelun viimeinen viikko, ja asennus tiedossa. Lähdimme kolmen hengen porukalla, ja paiskoimme kohteessa yli 17 saakka. Kaappeja, sokkeleita, vetimiä, ja näiden tuttujen lisäksi massiivinen palvelutiski. Tämän kokoamiseen meni useampi tunti, koska tärkeintä oli saada tiski suoraan linjaan, ja lähes millilleen oikealle korkeudelle. Helpommin sanottu kuin tehty, koska mikään lattia taikka seinä, ei tunnu koskaan olevan suorassa. Loppupeleissä korkeus heitti jostain syystä 4 milliä yli toivotun, mutta ilmeisesti tämä oli vielä ratkaistavissa. Tiskin yläpuolelle oli tulossa myöhemmin "lasiseinä", ja tästä syystä mitat olivat niin tärkeät.
Viimeisinä päiviä sain vielä maalarin toimesta omiin keittiön oviin pohjamaalin, ja tein välihionnan ennen lopullista maalausta. Jännityksellä odotan lopputulosta, koska se ei ole taattu.. Ovet ovat imeneet vuosien mittaan rasvaa ja muuta itseensä, ja sain varoituksia siitä että maalaus saattaa aiheuttaa "kiehumisilmiön" ..
Ensimmäinen kerros maalattu, toiseen on selkeästi vielä tarve.
Viikkoja takaperin aloittamani kaapit olivat nyt myös maalatut siltä osin kuin oli tarve, ja pääsin kokoamaan ne uudelleen. Pientä viilausta joutui tässäkin tekemään, koska maalikerros oli aiheuttanut pientä ahtautta tiettyjen osien kohdalla.. onneksi kaikkeen löytyy jonkinlainen ratkaisu. Ilokseni huomasinkin että olen tässä viikkojen edetessä oppinut itsekin ratkaisemaan tietyntasoisia ongelmia, eikä joka liikkeestä tarvitse kysyä.. Harjoittelu on täten opettanut muutakin kuin aikaisen aamuherätyksen.
Viimeisenä päivänä auttelin muita missä pystyin, pakkasin kimpsuni kasaan, ja hyvästelin poppoon. Käteen jäi ehdottomasti paljon muutakin kuin päivittäisiä haavoja terävistä levyistä, nimittäin hurja määrä kokemuksia joita ei kadulla vastaan tule, hyödyllistä tietoa ja hyviä keinoja tehdä asioita. Todella paljon opittavaa on kuitenkin vielä...
__________________________________________
Viikko 8
Toiseksi viimeinen viikko edessä. Tällä viikolla on tiedossa omien männystä tehtyjen ja kovinkin kulahtaneiden keittiönkaappien hiomista ja kittaamista, jotta ehdin vielä saada ne valmiiksi maalausta varten.
Pääsin yhtenä päivänä myös alumiinihommiin. Sekä pyöreisiin että kulmikkaisiin pitkiin putkiin tuli porata useita läpimeneviä reikiä tiettyihin kohtiin, ja tämän jälkeen siistiä sahauspinnat ja poistaa niistä terävyys. Pyöreisiin putkiin oli tulossa johtoja sisälle, ja kulmikkaista oli tulossa rungot äänieristetylle kattopaneelille. Aikaa meni hurjasti, koska putkia oli vaikka ja kuinka. Reikien poraaminen oli raskasta, koska putket nousi ja lähti tosi herkästi pyörimään paksun terän mukana, ja niitä joutui pitelemään kynsin hampain kiinni. Päivän päätteeksi kädet ja hartiat tuntuivat lähes kirjaimellisesti olevan rautaa..
Osa putkista pakattuna kuljetusta varten.
Keskiviikkona olimme työntekijän kanssa kahdestaan pajalla, kun muut lähtivät asennuskeikalle.
Tehtävänä oli sahata hurja määrä erikokoisia levyjä, joista oli tulossa kalusteet yhteen isompaan pankkiin. Optimoinnilla menimme jälleen, ja sitä mukaa kun saha sylkee tavaraa, niin niitä juoksutetaan oikeisiin pinkkoihin että hommassa pysyy joku tolkku.
Sahaamisen jälkeen vuorossa oli jälleen listoitus, teimme tämänkin kahdestaan, koska levyjä oli niin paljon. Ergonomian tärkeys, ja kaikki mahdolliset kikat ovatkin tässä tarpeen, koska koneen ääressä menee herkästi monta tuntia, ja levyt saattavat olla kookkaitakin.
Viikko sisälsi myös asennuskeikan, joka jäi lähinnä yritykseksi. Usein työmailla tulee eri tasoisia yllätyksiä vastaan jotka myös saattavat ratketa helposti, mutta nyt jouduimme lykkäämään asennusta koska useita putkia joutui siirtämään. Saimme kuitenkin kuorma-autollisen tavaraa vietyä valmiiksi kohteeseen.
Myöskään puitteet eivät aina ole ihan kohdillaan työmailla.. Valaistusta saattaisi hieman kaivata lisää.
Pääsin myös liimailemaan pieniä hyllyjä, ja opin samalla hauskan tavan käyttää pitkiä puristimia, jolla myös saa pöytätilaa vapaaksi. Tärkeää on vain muistaa mistä kohtaa ottaa kiinni kun nostaa telineitä pystyyn, jos kaikki puristimet ei syystä tai toisesta ole yhtä kireällä.
Pakkasimme jälleen auton täyteen tavaraa, ja maanantai-aamuna on taas asennuskeikka tiedossa.
________________________________
Viikko 7
Maanantaina klo 7 nokka suuntasi kohti itä-helsinkiä, ja eväät oli reissussa mukana.
Perille pääsi 6 reipasta puurtajaa, ja itse pukeuduin ensimmäistä kertaa elämässäni juuri edellisviikonloppuna ostettuun viralliseen heijastinpaitaan. Purimme porukassa kuorman työmaan keskellä, joka oli jo urakka sekin, ja jakauduimme eri tehtävien pariin. Ympärillä vilisi kaikkea rakennussiivoojista rakennusmestariin, mutta jo puoli kolmeen mennessä olimme saaneet omat työt tehtyä (2,5 kappaletta keittiötä, askarteluhuoneen ja märkätilan, pari toimistoa, ja muutaman muun tilan), ja kun saavuimme pajalle niin olo oli ns. kuin jyrän alle jäänyt...
Sain alkuviikosta myös tehtäväksi kehitellä uuden telineen naulapyssyille ja niittipyssyille. Koska laitteet ovat vuosien varrella päivittyneet, niin vanha teline ei oikein enää ollut toimiva. Teen aiempaan verrattuna vähän isomman telineen, ja niiden yläpuolelle kiteille tarkoitetun purkkitelineen. Koin kunnon onnistujafiiliksen kun sain kaikki "väliseinät" kiinnitettyä suoraan takalevyyn, eli olin porannut reiät kohdilleen vaikka merkkailu tuntui jossain kohtaa hieman haparoivalta .. .
Koneet tulee roikkumaan metallikoukkuihin, ja niitä pitää vielä tehdä lisää, joten en päässyt vielä tekemään telinettä valmiiksi.
Vanha teline.
Uusi teline.
Tein myös 12 kappaleen sarjan ikkunansuojuksia, joista en rehellisesti sanottuna ymmärtänyt miten ne edes tulevat käytännössä toimimaan..
En itse ole nähnyt kohdetta minne ne ovat menossa, mutta pääsin kuitenkin jälleen oppimaan/näkemään uutta jo aiemmin hehkuttamastani palkkisahasta. Eli tähän hommaan sisältyi optimointi palkkisahalla.
Esimies oli tehnyt Excel:illä jo aiemmin ilmeisesti jonkin luettelon eri osien mitoista joita aiotaan sahata, ja kappalemäärät. Tiedot siirretään muistitikulla palkkisahalle, joka alkaa neuvomaan sahausta. Ohjelmassa käyttöön tuli noin 4 kokonaista melamiinilevyä, ja kone sahaili itsekseen siitä palasia, ja neuvoi aina välillä kääntelemään osioita, jotta saa sahattua ohjelman mukaisesti ja pienellä hävikillä. Saha suorastaan sylki välillä eri kokoisia palkoita, ja sai olla kärppänä ottamassa niitä vastaan ja siirtämässä oikeaan pinkkaan, jotteivät ehdi tippua lattialle.. Mahtava kone.
Tämän jälkeen tein CNC:llä eri osiin jyrsintöjä ja porailuja, ja siitä pääsin kokoamaan suojuksia. Poratappeja, ruuveja ja saranoita, ja valmiit kappaleet lavalle. Pidin erityisen paljon tästä hommasta, koska se oli monivaiheinen, ja pääsin käyttämään useita eri koneita.
_____________________________
Viikko 6
Kyseinen viikko hurahti kokonaisuudessaan pajalla. Tein paljon samoja hommia kuin aiemminkin, mutta uusina kiinnittelin esimerkiksi jalkoja keittiö-, pyykkihuolto- yms muihin kaappeihin joita mennään ensi viikolla asentamaan. Uutena tietona itselle tuli se, että osaan kaapeista laitetaan vain 1 jalka, ja toinen jalka on viereisen kaapin puolivälissä, jotta siitä riittää molemmille kaapeille. Osaan laitettiin myös vain etujalat, ja takaosaa kannattaa sokkeli. Kiinnittelin myös vetimiä ja ovia sekä etusarjoa kaappeihin. Lisäksi pakkailimme kalusteet lavoille, ja teimme kiinteitä nippuja niistä kelmun avuin, jotta saamme loppuviikosta kuorman pakattua maanantaita varten.
Tähän kohtaan muutama pointti, joita olen viimeistään nyt oppinut tavalla tai toisella.
1. Ruuveissa todellakin on eroja. Opin kantapään kautta että 20 mm uppokantainen ruuvi EI todellakaan ole sama asia kuin 20 mm pallopäinen... Onneksi selvittiin ilman suurempaa vahinkoa. Jatkossa muistan varmasti varmistaa asian jos yhtään epäilyttää.
2. Niittien ampuminen "sarjatulella" on asia joka vaatii täydellistä keskittymistä, pieninkin vilkaisu tai liikahdus väärään suuntaan voi olla pahaksi.. Onneksi tässäkin lipsahdus näkyi vaan kaapin ulkoreunassa, joka ei jää näkyviin. Eli sormi pois liipasimelta jos kehiin tulee häiriötekijä.
3. Käytä aina puristinta jos on mahdollista kun teet tarkkuutta vaativaa kiinnitystä, tai siihen liittyvää porausta.. Puristimia kun on kaikissa mahdollisissa koo'oissa ja muodoissa.
4. Jos työskentelet levymateriaalin kanssa (ei päde viiluun), niin älä suotta tuhlaa aikaa turhaan miettimiseen mikä osa on mikä, vaan merkkaa reilusti kappaleisiin, koska kaikki merkinnät saa pois kunnon tökötillä viimeistelyvaiheessa. Sama pätee maalaamiseen ja liimaamiseen, sotkut saa kätevästi ja siististi pois terävällä taltalla !
Sain myös tehdä pajan yhteen toimistopöytään seinälevyn ja sokkelin. Otin mitat, selvitin halutun materiaalin ja värin, sahasin osat mittoihin ja listoitin ne. Kulmien pyöristys ja siistiminen hiomapaperilla ja taltalla, ja enää kiinnitys sopivilla ruuveilla kaapin sisäpuolelta. Alla ennen ja jälkeen kuvat.
Lisäksi sain tehdä perheenjäsenelleni allaskaapin ovet. Periaatteessa siinä hommassa ei tullut muuta uutta, kuin saranareikien teko ja laite jolla ne kätevästi tehdään tässä tapauksessa. Itselle jäi epäselväksi laitteen nimi, mutta olkoot vaikka "sarana-jyrsin". CNC:llä toki saa tehtyä siististi ja tarkasti ja suurempia sarjoja, mutta kyseisellä koneella oli todella näppärä tehdä muutamaan pieneen kappaleeseen.
_______________________________
Viikko 5
Uusi viikko ja uudet kujeet. Sain paljon pienempiä tehtäviä, ja pääsin käyttämään eri koneita. CNC:llä tein reikiä noin 50 listaan joista tehdään suojia verhojen eteen. Tämän jälkeen senkkasin reiät pylväsporakoneella, jotta ruuvin kannat uppoaisivat tasaisesti mdf-levyyn.
Sahasin ohuesta laminaattilevystä pieniä paloja joista tuli liimanpoistoon tarkoitettuja apuvälineitä. Listoituskoneeseen on tapana kerääntyä liimaklönttejä rullaan joka pyörittää saumalistaa eteenpäin, ja näillä palasilla niitä on helppo rapsutella pois. Laminaatti oli sauhauksen jälkeen todella terävää, joten pyöristin kulmat reunahiomakoneella ja tein toisesta päästä terävän käyttämällä sitä hetken 45 asteen kulmassa nauhaa vasten. Kyseisiä palasia tein lähes 50 kpl.
Pääsin myös ulkohommiin tekemään polttopuita. Firmaan tulee paljon levymateriaalia joita kuljetetaan sinne isoilla puulavoilla. Nämä eivät kuitekaan ole kestäviä pidempään käyttöön ja ne menevät roskiin. Joten sahasin kätevällä puukkosahalla naulattomat osat poltettaviksi, ja loput menivät roskiin.
Kollega tekee parhaillaan keittiön kalusteita, joihin tulee yhteensä 22 vetolaatikkoa, itsellä oli tehtävänä sahata kaikkiin pohjat ja takasarjat. Eri kokoja oli lähemmäs 10kpl. Pääsin nostamaan tarraimella kokonaisen lastulevyn (noin 270cmx 250cm) palkkisahalle, ja miettimään mitenpäin pohjia kannattaisi sahata hävikin minimoimiseksi. Saha on siinä mielessä todella kätevä, että sinne voi syöttää useita kokoja ja jokaiselle eri määrän, ja saha näyttää paljonko ne tekevät yhteensä. Jos määrä ylittää levyn pituuden, voi vielä vaihtaa määriä kunnes laitat koneen sahaamaan. Todella näppärä kone! Sahailun jälkeen sain listoittaa takasarjojen yläreunan, tämäkään ei sujunut ihan ongelmitta, sillä yksi kiristin oli jäänyt löysälle, ja lista meni hieman liian ylös.... Eli uudestaan samat sarjat koneesta läpi.
Asianmukaisia muistiinpanovälineitä...
Listoituksen jälkeen kokosin jälleen liu'uista, takasarjoista ja pohjista rungot kollegalle. Leveimpiin laatikoihin laitoin neuvosta etuosaan keskelle kulmaraudan, joka kiinnitetään myöhemmin etusarjaan. Sekä takasarjaan keskelle ruuvin, joka meni pohjalevyyn saakka. Näiden tarkoitus on estää pohjaa "roikkumasta", jos painoa tulee kovin.
_______________________________
Viikko 4
Tällä viikolla sain taas uusia ja erilaisia tehtäviä. Erään liikeketjun kaapit olivat tulleet tuunattaviksi. Sain tehtäväkseni purkaa neljästä rungosta kaikki mahdolliset osat, merkitä ne, ja puhdistaa pinnat liasta paineilmalla ja tinnerillä. Tähän menikin melkoisesti aikaa. Terävä taltta on oiva kapistus liimatahrojen rapsutteluun, mutta varovainen saa olla ettei riko pintaa. Keskiviikkoaamuna kaapit olivat valmiina maalausta varten, jonka tekee talon maalari.
Lähtötilanne.
Kaapit menossa maalattavaksi, yläkaappiin laitetaan suojalevy maalauksen ajaksi, koska sisäpuolta ei ollut tarvetta maalata.
Muutamana seuraavana päivänä kiinnittelin noin 25kpl wc- ja keittiökaapistojen runkoihin kiskoja, taustoja ja pehtooreihin taustalevyn näppärää poisottoa varten tammilistoja. Lajittelin kaapit oikeille lavoille kuljetusta varten ja putsasin levyihin tehdyt merkinnät ja liimaklöntit pois. Välissä auttelin kollegoja heidän töidensä kanssa.
Moottorisoitua lavanostinta oli näppärä pitää työtasona koska jatkuvasti piti vaihtaa työskentelykorkeutta ja nostella kaappeja ja tämän avulla se oli mahdollisimman helppoa.
Perjantaina pakkasimme työkaverin kanssa pakettiautoon asiakkaan vaatehuoneeseen tulevat kaapistot, vetolaatikot ja liukuoven, ja lähdimme ajelemaan kohti kohdetta. Huone oltiinkin suunniteltu seinää ja kattoa myöten aivan täyteen, ja huomasimmekin pelaavamme tetristä kaapistojen osilla, että missä järjestyksessä minkäkin osan saa ylipäätään mahtumaan ovesta sisään. Asennushommissa meni koko päivä, aiemmin mainittujen lisäksi kiinnitettiin yhteen wc:hen allaskaapin ja seinäkaapin, ja korjailimme muutamaa pienempää asiaa. Päivä hurahti hetkessä, ja takaisin pajalle tultuamme olimmekin olleet ylitöissä muutaman tunnin.
Olen huomannut että kaikenlainen suunnittelu ja ennakointi on näissä hommissa todella tärkeää, missä järjestyksessä pakkaat mitäkin autoon, saati siirrät sieltä pois, ja mitä ylipäätään otat mukaan keikalle. Lähes mitä vain saattaa yhtäkkiä tarvita, kun yleensä aina ilmenee jotain odottamatonta. Tässä tapauksessa talossa oli muutakin remppaporukkaa paikalla, niin saimme lainata heiltä muutamaa uupuvaa työkalua.
_________________________________________
Viikko 3
Uusi viikko alkoi sarjatyön merkeissä. Sain käsiini valmiiksi mittoihin sahatut laatikoiden pohjat ja takasarjat, joihin kiinnitin laatikoston sivut (xp) ja reelingit. Etusarjat kiinnitetään vasta lähempänä asennusta, koska niihin tulee maalipinta joka saattaisi herkästi vaurioitua pidemmässä säilytyksessä.
![]() |
Olimme porukalla myös kahtena päivänä asentamassa muun muassa ylä- sekä alakaappeja ja työtasoa, sekä portaikkoon useassa osassa olevaa kaidetta. Jälkimmäinen oli haastavaa, koska osat olivat suuria ja raskaita, ja kiinnittäminen oli melko vaivalloista vanhaan talon runkoon/lattiaan.
Loppuviikon olinkin pajalla, ja teimme ohjaajani kanssa sarjatyönä kahteen eri kohteeseen erilaisia kaapistoja. Palat olivat jo mitoissa, jonka jälkeen listoitettiin jokaisen osan tarvittavat reunat, lajiteltiin oikeisiin pinoihin, ja siistittiin reunat listoituskoneen jäljiltä. Sen jälkeen tarkistettiin piirrustuksista ja muistiinpanoista mitkä osat ovat kaapistojen runkoa ja mihinkä kohteeseen. Ohjaaja ryhtyi tapittamaan tarvittavat osat, ja itse rupesin kokoamaan hyllylevyjä sopiviin nippuihin, ja merkkaamaan ne, jotta niput olisi helppo kantaa kohteessa suoraan oikeaan huoneeseen.
Sain myös tehtäväkseni koota nopealla aikataululla 10 kpl tammesta tehtyä L:n muotoista listaa, ilmeisesti parkettiportaiden ja kaiteen välisiin saumoihin. Osat piti sahata toisesta päästä jiiriin, hioa ulospäin näkyvät reunat, ja liimata yhteen.
Tässä kohtaa harjoittelua tuntuu että on oppinut varsinkin varmemmaksi porakoneen sekä ruuvinvääntimen käyttäjäksi, käyttämään muutamia koneita melko itsenäisesti, sekä käsittänyt hieman miten homma firmassa toimii. Usein käydään läpi samat vaiheet samoilla koneilla, kun tehdään vaikka tavallisia eteisen kaappeja. Mitat ja materiaali toki aina vaihtelevat suurestikin kohteen ja tilauksen mukaan, mutta usein periaate on pitkälti sama. Lisäksi olen oppinut ymmärtämään että se on sarjatyö joka kannattaa, jos samaa materiaalia tulee useaan kohteeseen. Näin hukkaprosenttikin on jää pienemmäksi ja työ on mahdollisimman tehokasta.
__________________________________
Viikko 2
Maanantaina lähdettiin ohjaajani kanssa ajamaan pajalta klo 6. Tiedossa oli sovitusti pitkä päivä, koska pelkkää ajoa oli tiedossa noin 8 tuntia. Päästyämme kohteeseen, teimme tilannekatsauksen, tarkistimme jälleen piirrustukset, ja aloimme porukalla purkamaan kuormaa.
Ohjaajan kanssa meillä oli tehtävänä koota loppuun muutaman toimiston kaapistot ja pöydät,
ja pääsin päivän aikana harjoittelemaan ruuvinvääntimen käyttöä oikein urakalla, kaikista mahdollisista ilmansuunnista..
Niiden valmistuttua koottiin palvelutiskiä ja sen seinustaa ja kiinnittämistä seinään. Asennettiin hyllyjä ja erilaisia ovia kaappeihin. Kohteeseen tuli myös 2 erillistä solutilaa, johon oli suunniteltu akustiikkalevyt seiniin vaimentamaan ääntä. Niiden kiinnitys tapahtui tarroilla, jotka oli jo aiemmassa vaiheessa kiinnitetty seinälevyihin.
Klo 19 päätettiin lähteä kotimatkalle, 2 työntekijää jäivät vielä hommiin ja viimeistelivät kohteen seuraavana aamuna.
Meidän lähtiessä oli jo melko valmista, tässä otos yhdestä solusta. Koska päivä oli todella pitkä, niin seuraava päivä olikin ansaittu lepopäivä.
Loppuviikko oltiin normaalisti pajalla, ja autoin vuoronperään kaikkia työntekijöitä heidän keskeneräisissä projekteissa.
Kokosin muutamaa eri laatikkotyyppiä erilaisilla kiskoilla, kiinnitin niihin pohjia sekä niiteillä, että ruuveilla. Pääsin myös urakalla käyttämään naulapyssyä, joka osoittautui melko vaikeaksi, varsinkin kun yhteen naulattavat osiot olivat molemmat 12 millisiä. Onnistuin kuitenkin tuhoamatta mitään sen enempää.
Tein myös hyllyjä erään asiakkaan vaatekaapistoon, ja pääsin käyttämään listoituskonetta enemmänkin. Opin siitä että ensin kannattaa aina ajaa ns. 0-kappale, ja testata että lista tulee kunnolla ja suoraan liimattua osioon. Toinen tärkeä oppi oli että ensin tulee listoittaa reunasivut, ja viimeisenä esiin jäävät sivut. Näin ollen sivujen päät eivät jää näkyviin. Listoituskone jättää myös herkästi liimatahraa listojen päälle, mutta ne saa helposti siistittyä esimerkiksi sitrussuihkeella ja rätillä.
Ohjaajani tehdessä wc:n kaapistoa asiakkaalle, pääsin myös oppimaan että kaikki mahdolliset aukot jotka on tehty putkistoja varten, tulee suojata silikonilla. Muuten lastulevystä tehdyt kaapit turpoavat todella herkästi kostuessaann.
Perjantaina sain piirrustukset kahteen aterin-vetolaatikkoon. Nämä tuli tehdä tammesta, ja pääsin nyt tutustumaan periaatteessa tuttuihin, mutta kuitenkin vieraisiin koneisiin. Eli pyörösahaan, oiko- ja tasohöylään. Ensityöksi saimme ohjaajan kanssa asentaa jakoveitsen sahaan, jotta ylipäätään saan käyttää laitetta.
Koneet olivat hieman vanhempia kuin mitä olen koulussa oppinut käyttämään, pitkälti manuaalisilla säädöillä. Joten näiden kanssa sain kivasti aikaa kulumaan. Loppuviimein sain kuitenkin 8 tarvitsemaani osaa valmiiksi sahattua ja höylättyä, ja käytin niitä vielä lopuksi leveänauhasantaajassa saadakseni sileät pinnat aikaan. Porasin pylväsporakoneella vielä senkatut reiät osioihin, jotta saan upotettua ruuvit siististi paikalleen.
Päivä päättyi runkojen liimaukseen ja yhdistämiseen ruuveilla, jossa on myös tärkeä kiinnittää kappaleet, jottei heilahduksia suuntaan tai toiseen syntyisi. Ensi viikolla vuorossa pohjien sahaus ja kiinnitys.
________________________________
Viikko 1
Aloitin opiskelujeni aikaisen ensimmäisen työharjoittelun 12.3.2020.
Yritys sijaitsee Nummelassa. He tekevät, kuljettavat ja asentavat pääsääntöisesti levymateriaalista tehtyjä kalusteita mittatilaustyönä yritysten sekä yksityishenkilöiden tiloihin.
Ensimmäisenä työharjoittelupäivänä oli edessä asennuskeikka pääkaupunkiseudulle. Muu henkilökunta oli pitkälti pakannut kuorman jo edellisenä päivänä, ja lähdettiin kohti kohdetta. Purimme yhdessä kuorman, ja sitten jäimme ohjaajani kanssa loppupäiväksi asentamaan keittiön kaapistoja, kun muut palasivat verstaalle.
Nostettiin puolivalmiit kaapinrungot piirrustusten mukaisille paikoilleen, asennettiin jalat, ja sitten tarkistettiin linjat laserosoittimen avulla. Muutamat kiilat oli tarpeen, sillä seinissä oli havaittavissa pientä heittoa. Pääsin mm. tutustumaan heillä usein käytössä oleviin xp-liukuihin, jotka tuntuivat muuten todella näppäriltä, mutta huonona puolena se, että ne vievät melko paljon tilaa. Hienosäädin vielä päivän päätteeksi laatikostot symmetrisiksi.
Tässä ensimmäisen päivän aikaansaannos. Palaamme kohteeseen myöhemmässä vaiheessa kun asunto on saatu valmiiksi siihen pisteeseen saakka.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti